Retrospektiivi II: W

W julkaistiin neljä vuotta sitten: 10.12.2015. Tiedotteessa albumia kuvailtiin seuraavasti:

"W:ssä liikutaan lännen maisemissa ja ollaan matkalla 11 kappaleen ajan. On suunnan etsimistä, johdattelua, lupauksia paremmasta. Hukutaan asfalttiviidakkoon, päädytään uuteen ja tuntemattomaan. Jäädään paikoilleen, katsotaan taakse. On kaipuuta muualle, tarve lähteä pois ja aloittaa uudestaan, pyristelyä irti itse maailman rajoista. Lopulta kenties on kuitenkin vain yksi suunta."

Teemalevy aiheesta matka, otsikkonaan yksi kirjain, joka kompassissa merkitsee länttä, eikö totta? Tekrin piirtämässä kansikuvassa 'W' on heijastuma merenpinnassa: 'M' toisinpäin. Onko ylempänä suuri kyltti, jossa lukee kaupungin nimi, kuten Santa Monica -vuorilla H O L L Y W O O D? Ehkä kyseessä on sittenkin vain jonkin epämääräisemmän rakennelman varjo? Kuva herättää kysymyksiä, mitä on sen ulkopuolella, miten kuva jatkuu. 


Kysyvään tunnelmaan johdattelevat myös levyn kappaleet, ainakin useimmat niistä. – Lupauksia enteileviin matkoihin, joilla ei ole selvää päätepistettä: "Pois emme lähde, sinne jäämme. Vielä on matkaa, jaksaa, jaksaa." – Ylimaallisiin tuokiokuviin: "Siellä istuvat Johannekset Faustus, Kepler, Kastaja, luisevina, nahistuneina, tyhjää tuijottelevina." – Synkkiin tarinoihin, jotka eivät tule valmiiksi: "Joe on ajaa päin penkkaa hamutessaan hansikaslokerosta nauhaa. Pistää sen kasiraitamankkaan soimaan, se on täynnä samaa laulua: Ohion penkoilla."

Soundi-lehden levyarvion mukaan W on "merkillinen outorockin mikstuura, jonka sävyt liikkuvat liukusäädöllä selkokielisestä suomirockista uteliaasti seikkailevan esoteerisen progen syrjäteille." Desibeli.netissä puolestaan todettiin levystä mm. näin: "
Erilaisten yhteentörmäysten värittämä pitkäsoitto jäsentyy edeltäjänsä tavoin hitaasti, paljastaen täydellisyytensä vasta ajan myötä. Kuka vielä väittää, että rockin saralla kaikki tekemisen arvoinen olisi muka jo tehty?" Varsinkin tämä jälkimmäinen kehu sykähdyttää yhä.


Lopuksi pieni viaton mainos: W-levyn CD-painosta on vielä jäljellä. Paitsi että levy kuulostaa siltä kuin pitääkin juuri CD:ltä kuunneltuna, Tekrin kuvat pääsevät digipakin kannessa paremmin oikeuksiinsa ja lisäksi mukana tulee lyriikkavihko.

Comments

Popular Posts